OMconference logo

Spreker

Tim Verheyden

Journalist en reportagemaker

Tim Verheyden is journalist en reportagemaker bij VRT NWS en Canvas. Verheyden volgt de invloed van sociale media en technologie op ons allemaal, ‘All Things Digital’. Zo werkt Verheyden voor het onderzoeksprogramma Pano en maakte hij voor Canvas de reeksen “Facebook & Ik”, “Privacy & Ik” en “Fake News & Ik”. Voor VRT NWS ontdekte Verheyden in 2019 dat Google via de Google Home meeluistert naar wat we zeggen. De reportage leidde wereldwijd tot de aanpassing van de privacyvoorwaarden van Google. Verheyden is ook de maker van de onthullende reportage over Schild &Vrienden.

 

🎤 Powered by Read My Lips

 

Wanneer

-

Waar

Queen Elisabeth Hall

Categorie

Placeholder

Talk

Trap niet in de val van fake news!

Nu iedereen met AI-toepassingen als ChatGPT en DALL-E aan de slag kan, komen de uitdagingen rond fake news in een nieuwe fase; werkelijk iedereen kan nu bijvoorbeeld beelden en stemmen creëren die niet bestaan. U hebt mogelijk de nepbeelden van de arrestatie van Donald Trump ook al gezien?

Onze nieuwe wereld van alternatieve feiten en fake news schoot uit de startblokken tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Nadien rolde de corona-pandemie over ons heen en even later ook nog de oorlog in Oekraïne, waar fake news en desinformatie cruciaal zijn in de  strategie van de Russische president Poetin.

In zijn lezing neemt Tim Verheyden u mee achter de schermen van valse informatie, fake nieuws en complottheorieën. Wie of wat moeten we nog geloven en wat is de rol van bedrijven als Facebook en Twitter daarin? Hoe kan je met informatie polariseren? Hoe kan u vermijden dat u in de val fake news trapt? En is het wel zo eenvoudig?
Desinformatie, bewust gemanipuleerde informatie, zal nog niet meteen verdwijnen. 

Het boek 'Het had waar kunnen zijn' door Tim Verheyden is beschikbaar in de betere boekhandel sinds juni '22.

Bestel jouw super early bird ticket voor 16 juni