date

Duurzaamheid is here to stay

OMconference, het jaarlijkse event waar elke marketing beslissingsnemer op aanwezig móet zijn, pakt dit jaar uit met thema duurzame marketing. Waarom is dat zo en wat houdt dat precies in? Wel, dat lees je hier!

Wat is OMconference nu weer?

Een kleine reminder van wat OMconference is: een jaarlijks evenement voor marketing beslissingsnemers dat je niet mag missen. Op het programma staan elke editie andere sprekers uit the marketingfield. Zij brengen real-life cases, lichten marketingtrends toe, geven strategisch advies of inspireren op een andere manier. Het grote verschil met andere marketingevenementen is dat OMconference geen loze beloftes maakt: je krijgt concreet advies van experts. Op het einde van de dag vertrek je huiswaarts met een notitieboekje vol concrete tips.

Bovendien is het event de perfecte gelegenheid om te netwerken met mede marketeers: hoe pakken zij bepaalde issues aan, zijn er interessante contacten om te leggen, eens pingpongen over jouw strategie met een andere ondernemer … Het kan allemaal hier.

Duurzaamheid is een trend die blijft

Dit jaar is het thema duurzame marketing. Als bedrijf moet je continu evolueren om te blijven overleven in een sterk concurrentiële markt. En winst (blijven) maken is al lang niet meer de enige bedrijfsdoelstelling van een moderne onderneming. De laatste jaren zien we een merkbare shift naar meer duurzame marketing. De dikwijls alarmerende impact van business op maatschappij en milieu vraagt om een andere, innovatieve aanpak. Je kan er als merk niet omheen! En als marketing beslissingsnemers spelen we daarin een zeer belangrijke rol tegenover ons merk en onze klanten. Het proces begint bij de vertaling van de businessdoelstellingen naar een ambitieuze, haalbare en duurzame marketingstrategie. Maar, wat is duurzame marketing nu eigenlijk? Gaat dat over een duurzaam productaanbod? Of hoe we onze marketingmiddelen duurzamer moeten inzetten? Wat sustainable marketing precies is en hoe experten en merken daarmee naar buiten treden, dat kom je op maandag 26 september 2022 te weten tijdens de 4e editie van OMconference.

 

Duurzaamheid als onderdeel van je DNA

Michel De Baer, oprichter van OMcollective en initiatiefnemer van OMconference, licht graag toe waarom duurzaamheid dit jaar als centraal thema werd gekozen.

“Duurzaamheid ligt me nauw aan het hart, het thema is voor mij persoonlijk heel belangrijk. Want het is niet meer 5 voor 12, het is al lang voorbij 12 uur. Eerder al kwart na 4  voor het klimaat en milieu, denk ik. En tóch is het thema duurzaamheid nog niet top-of-mind voor iedereen. Mensen verzinnen nog altijd excuses om hun niet-duurzame gewoontes te verantwoorden en niet te moeten aanpassen. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar: het is makkelijker om een status quo en gewoontes aan te houden dan ze te veranderen. Wat er wél verandert is dat mensen meer en meer beseffen dat er wel iets moet gaan gebeuren, maar ernaar handelen is nog niet meteen een logisch gevolg, helaas.”

“Duurzaamheid in het bedrijfsleven en in marketing is nóg eens zo belangrijk. We zitten op een kantelpunt en als bedrijf wil je nu écht de boot niet missen. Als je nu de klik niet maakt, terwijl je sector, je klanten, je concurrenten enzovoort dat wél beginnen doen, dan blijf jij hopeloos achter en zal je bedrijfsimago er zelfs onder beginnen lijden. De impact van je behoudsgezindheid gaat negatief afstralen op je branding. En dat wil je niet. Dus kan je beter vroeg dan laat de beslissing nemen om de overstap te maken, zo pik je meteen een immateriële bonus mee: een duurzame image building.”

“Het verloop van de voorbije jaren leert ons dat er toch strengere normen gaan komen. De verplichtingen om duurzamer te worden, komen er sowieso. Dus dan heb je de keuze om er nú iets aan te doen en het imago-voordeel mee te pikken, of je kan afwachten tot de verplichting er effectief komt. Maar dat is een gemiste kans.”

“Ik ben trots dat wij met OMcollective al jaren geleden de duurzame kaart getrokken hebben, door te investeren in elektrische wagens en duurzame oplossingen voor ons kantoor. Ik ben daar blij om, omdat ik ook geloof dat ik als bedrijfsleider, meer hefboom kan creëren dan als individu. Door duurzame beslissingen te nemen met OMcollective heb ik meer impact dan wat ik als één persoon kan doen. En dat is toch fantastisch! Zo kan elke ondernemer van grote en kleine bedrijven een eigen hefboom creëren.”

“Als ik over groene marketing spreek, dan is het niet greenwashing waar ik het over heb. Volgens mij zijn er 3 fases binnen duurzame marketing die je moet doorlopen: hoe doe je iets wat duurzaam is. Als tweede stap denk je na over hoe je communiceert wat je aan het doen bent. En als derde stap onderzoek je hoe je wat je doet, nóg beter kan doen. En die 3 fases doorloop je continu opnieuw en telkens neem je een ander aspect van je marketing onder de loep.”

“Ook voor OMconference maken we zoveel mogelijk duurzame keuzes. Onze beursstanden zijn ten eerste herbruikbaar. Kunnen we ze niet meer hergebruiken, dan zijn ze recycleerbaar. De inkt die we gebruiken, is milieuvriendelijk. En zo evalueren wij telkens opnieuw hoe we de impact van ons event kunnen beperken. Elk jaar willen we dat beter en beter doen.”

Wat valt er te vertellen over duurzaamheid?

Op OMconference krijg je cases aangeboden over hoe bedrijven hun duurzame marketing aanpakken. Maar ook adviezen over hoe je duurzaamheid in je strategie integreert en de voordelen er ten volle van meepikt. Hoe communiceer je over je duurzame acties en met welke keuzes kan je het meeste impact creëren? Kom op 26 september 2022 je notitieboekje vullen met waardevol advies!

Bestel jouw regular ticket voor 2 oktober